Nederland heeft zaterdag een officiële zomerstorm te pakken, de 25e sinds de metingen in 1901 begonnen. Uit het hele land komen zaterdag meldingen van stormschade.

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer, code oranje, zaterdag aan het begin van de middag uitgebreid naar een groter deel van het land. De waarschuwing geldt nu behalve voor de provincies Utrecht en Noord-Brabant ook voor het IJsselmeer, het Waddengebied en de provincies Flevoland en Friesland.

In de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland geldt nog steeds een weeralarm (code rood).

In het oostelijke deel van het land is code geel van kracht, waarmee wordt gewaarschuwd voor gevaarlijk weer.

In Hoek van Holland werd tussen 10.40 en 11.40 een uurgemiddelde van windkracht 9 gemeten. Dat het een uur lang zo hard waait is een voorwaarde om te kunnen spreken van zomerstorm.

De zwaarste windstoot die werd gemeten was 109 kilometer per uur, meldde weeronline. Zomerstormen zijn vrij zeldzaam. Gemiddeld komen ze eens in de vijf jaar voor.

(klik voor uitvergroting; bron: weeronline.n)

weer storm

Zomerstorm vrij zeldzaam

In de maand juni werden sinds begin vorige eeuw vijf zomerstormen geregistreerd, in juli negen (inclusief de huidige storm) en in augustus elf. Het totaal van augustus werd mede veroorzaakt door een aantal 'vroege herfststormen'.

De storm trekt zaterdag verder noordwaarts langs de westkust en zal later de noordelijke provincies teisteren. Tegen het eind van de middag ligt het zwaartepunt van de storm in het noordelijk kustgebied. Boven land waait het gedurende de dag krachtig tot hard, windkracht 6 of 7.

Schade huizen, auto's, tuinen

Uit het hele land komen zaterdag meldingen van stormschade. Het gaat vooral om bomen die zijn omgewaaid en daarbij schade hebben aangericht aan huizen, auto's, tuinen en straten.

Ook zijn hier en daar gevel- en dakplaten losgewaaid. Tussen Maastricht en Sittard rijden geen treinen omdat er een boom op het spoor is gewaaid. In Den Haag is een boom op een bovenleiding van de tram gevallen. Daardoor ligt het tramverkeer op de Laan van Meerdervoort stil.`

Op verschillende snelwegen heeft het verkeer last van afgewaaide takken en omgevallen bomen. De grootste problemen doen zich voor op de wegen van Amsterdam naar Den Haag. Omdat er bomen op de weg zijn gewaaid is de A44 helemaal dicht tussen knooppunt Burgerveen en Wassenaar. Ook de A4 is afgesloten in zuidelijke richting. Net na het knooppunt Burgerveen zijn ook bomen op de weg gewaaid. Het verkeer krijgt van Rijkswaterstaat het advies een 'grote' omleidingsroute te volgen via Utrecht.

Ook de A20 richting Rotterdam is afgesloten bij Moordrecht in verband met een omgewaaide boom. Eerder waren er al problemen op de A27 bij Werkendam en op de A12 bij Reeuwijk.

Vakantiedrukte Frankrijk

Het was zaterdag druk met (Nederlandse) vakantiegangers op de Franse snelwegen, maar niet zo druk als gevreesd. Op het hoogtepunt van de drukte stond er rond de 500 kilometer file, 200 kilometer minder dan waar de VerkeersInformatieDienst (VID) voor waarschuwde.

Deze zaterdag gold nog niet als Zwarte Zaterdag, die berucht is vanwege de ellenlange files en de urenlange wachttijden voor bergtunnels. Volgende week zaterdag wordt de allergrootste verkeersdrukte van het jaar verwacht op de Franse wegen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl